14 Aralık 2014 Pazar

ZEKİ MÜREN’İN SAHNE KIYAFETLERİ


ZEKİ MÜREN’İN SAHNE KIYAFETLERİ



Smokinli ve takım elbiseli başladığı sahne yaşantısında 70’lerin başında radikal bir kararla sahneye mini etekle çıkmaya karar veren Zeki Müren sahnelerde ve müzik dünyasında yeni bir çığır açmıştı.  İlk defa mini etek giyerek  sahneye çıkacağı gece tepki alırım diye kıyafetin altına giyebileceği bir pantolon bile hazırlayan Zeki Müren halkın tepkisi olmadığını görünce muhteşem kıyafetler serisine sahneye çıktığı sürece devam etti. Yüksek topuklu ayakkabıları, çiçeklerle bezenmiş sahne kostümlerini, allı pullu işlemeleri olan pelerinli kıyafetleri ve hatta sahnede tek omuzu açık kıyafetleri bile ilk sahnelerde Zeki Müren giydi. Aslında 60’ların sonlarına doğru makyajı ve kıyafetlerinde başlamış olan frapanlık 70’lerin başında bambaşka boyuta girmişti ve smokin yerini pullu kıyafetlere bırakmıştı. Sadece kıyafetleri ile değil yaptırdığı sahne dekorları ile de hep konuşuldu Zeki Müren’in sahnesi.

Her ne kadar Zeki Müren’in Amerika seyahati sırasında sahnelerde Liberace’yi seyrettikten sonra sahnelerde tamamen değişime girdiği dedikodusu olsa bile ve her ne kadar Liberace kıyafetleri gibi sahne kostümleri tasarlayarak giymiş olduğu düşünülse bile o tarihlerde Türkiye’de böyle bir sahne devrimini başarması ve  özellikle Türk halkının hoşgörüsünü kazanmış olması bu dedikoduyu önemsiz kılıyor.

Kendi tasarladığı kostümleri kadar onlara verdiği isimler bile çok ilgi çekmiştir. ‘Beklediğim Gün’, ‘Erguvanların Aşkı’, ‘Hıçkıran Gitarlar’, ‘Kuğuların Sohbeti’, ‘Sevda Akvaryumu’, ‘Sabah Yıldızı’, ‘Şeker Prens’, ‘Beklediğim Gün’, ‘Nefti Geceler’  gibi isimler koydu tasarladığı sahne kıyafetlerine.

Türkiye’de sanatçının özel hayatı ile çok ilgilendiğimiz bir gerçek. Bir sanatçının cinsel tercihinden yaşam tarzına kadar, sahne kıyafetlerinden özel hayatına kadar tüm yaşadıkları topluma ters geldiğinde, toplum hemen afaroz etmeye hazırdır. Ama unutulmaması gereken şey sadece Türkiye’de bunu Zeki Müren ters yüz etmiştir.

Bu Türkiye Zeki Müren’i her zaman sevecektir.









(Bu yazı GZone Dergisi Ekim-2014 sayısında yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder