14 Aralık 2014 Pazar

YENİ YIL GELDİ...TAKVİMLERİ DUVARLARIMIZA ASALIM


                                                YENİ YIL GELDİ...
                                 TAKVİMLERİ DUVARLARIMIZA ASALIM




Zeki Müren her sene bize yılbaşına girerken şöyle seslenirdi;
‘Yeni yıl hepinize mutluluklar getirsin canımdan çok sevdiğim dinleyicilerim.’’




70’lerde 80’lerde yeni yılın yaklaştığını TRT yılbaşı özel programına kimler çıkacak kavgaları basına yansıyınca daha iyi anlardık. Bu sene dansöz var mı yok mu diye konuşulurdu günlerce. Dansöz olsun olmasın yıllarca yılbaşına Zeki Müren’le girmeye alıştık TRT ekranlarında. Zeki Müren’in yılbaşı mesajlarını özlemle anmamak elde değil. Yine yılbaşı yaklaştı ama televizyonun eski cazibesi yok artık bizler için. Yine de eski yılbaşı görüntülerine denk geldiğimizde seyretmeden geçemiyoruz.
Sadece yılbaşı TV programları değil, o zamanın en popüler dergilerinde yılbaşı kapak pozunu kim verecek diye de merak ederdik. HEY, SES, GONG, HAYAT gibi en önemli dergilerde kapakta kim olacak yarışı olurdu. Şimdi böylesi sektörde çok etkin müzik ve sinema dergilerimiz yok ama eski kapaklara tekrar bakmak bile başka bir keyif bana sorarsanız. Bu dergilerin ve gazetelerin yılbaşı kapakları kadar verdikleri takvimler de çok özeldi bizler için. Biz bu takvim posterleri odalarımızın duvarlarına asardık. Gördüğünüz gibi çıplak kadınlar bile olurdu takvim fotoğraflarında ama inanın o yıllarda bundan kimse rahatsızlık duymazdı.  PAZAR , MODERN GAZETE, HAFTANIN SESİ, HAFTA SONU, OKEY gibi gazete ve dergiler evimize rahatlıkla girerdi ve sayfalarındaki çıplak fotoğraflar kimseye rahatsızlık vermezdi. Şimdilerde böylesi takvimler veren gazete ve dergiler kalmadı. Zaten olsa bile, o takvimleri odalarının duvarlarına rahatsızlık duymadan asacak kimse de kalmadı sanırım.  

Yazının en altında göreceksiniz. Sizlere 1973 ve 1974 yılı takvimlerini hediye ediyoruz. Hiç işinize yaramaz biliyoruz ama en azından gözünüz gönlünüz şenlenir. O yılları hatırlayanlar biraz nostalji yapar, yaşı daha genç olanlar ise bir zamanlar toplum olarak nasıl “açık” görüşlü olduğumuzu görür.



(Bu yazı GZone Aralık-2014 sayısında yayınlanmıştır)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder