14 Aralık 2014 Pazar

TÜRKİYE’NİN İLK TRANSSEKSÜELİ: AYLİN BERKAY - DİĞER ADI İLE SERBÜLENT SULTAN


TÜRKİYE’NİN İLK TRANSSEKSÜELİ: AYLİN BERKAY            DİĞER ADI İLE SERBÜLENT SULTAN














1952 Samsun doğumlu Aylin Berkay’ın çok ilginç bir hikayesi var aslında. Gerçek adı Ali Saraç ama kadınlığa geçip cinsiyet değiştirmesi ile adı Aylin Berkay olmuştu. Çift cinsiyetli doğmuştu ve 19 yaşını bitirdikten sonra ameliyatla kadın olmayı tercih etmişti. Aylin Berkay olduktan sonra dansözlük yapmaya başlamıştı ama sonra şarkıcılıkta karar kılmıştı. Aslında sahneye karşı olan hevesi çok küçük yaşlarda başlamış ve ilk kez sahnelere düğün salonlarında çıkmıştı. Askerliğini bitirdikten sonra kadınsı özlemlerin esiri olmaya başlamış ve kaşlarını ve dudaklarını boyamaya başlamış hatta dantelli buluzlarla sahneye çıkmaya başlamıştı. Ali Saraç, ameliyatla kadın olduktan sonra ilk önceleri siyah saçlarıyla, şuh bakışlarıyla çok güzel bir kadın olmuştu ve çok sonraları saçını boyatarak sarışın olmayı tercih etmişti. 1977 yılında Adana pavyonlarında şarkıcılık yapan Aylin Berkay pamuk diyarında bir çok pamuk ağasını peşinde koşturmuştu güzelliği ve seksi duruşu ile. 1978 yılında Türk sinemasında seks filmleri furyası devam ederken kendini bu filmlerin içinde buldu çünkü Adana pavyonlarında çalışırken kaldığı otelin odasında gazetelere baby doll ile verdiği pozları oldukça olay olmuştu. İlk filmlerinde başrolde değildi ama daha sonra iyice şöhretlenince başrollerde açıldı saçıldı rol aldığı filmlerinde. İki yıl içinde toplam 14 filmde rol aldı. ‘Esmerin Adı Sarışının Tadı’, ‘Oooh Oh’, ‘’Fırçana Bayıldım Boyacı’, ‘Kadınlar Hamamı’,  ‘Yaz Deftere’ gibi filmlerde oynadı. 





Pavyon şarkıcılığı ile başlayan zorlu sahne yaşantısı Nisan 1979’da çıkardığı ‘’Kimbilir-Ben Küskünüm Feleğe’’ 45’lik plağı ile bambaşka bir boyuta geldi. İlk plağı listelere girdi ve hatta aynı şarkıyı ilk okuyan Yeliz ve sonradan okuyup şöhrete kavuşan Kibariye ile çekişmeye başladı. Hemen arkasından çıkardığı ilk LP’si ile dikkatleri üzerine çekmeye devam etti. Assolitliğe yükseleceği zaman değişiklik yapıp adını Serbülent Sultan yaptı. Serbülent Sultan oluşu çok büyük gazete ilanları ile farklı bir kampanya ile duyuruldu. Günlerce gazetelerin gazino ilanları sayfasında ‘Sahnelerde Büyük Olay: ÜESRBNEBTL UALTNS’ ilanları çıktı. Bülent Ersoy’un yükselişine karşı Serbülent olmayı tercih etmişti assolistliğe terfi ederken. Bülent Ersoy ameliyatla kadın olacağını açıkladığı zaman gazete röportajlarında ‘Bülent Ersoy kadın olamaz, olursa ya çıldırır, ya intihar eder.’ diyordu tabii ki bu sözleri gerçekleşemediği gibi Bülent Ersoy bu rakiplerine ‘Bana yetişmeleri için kırk fırın ekmek yemeleri lazım’ diyerek meydan okuyordu. Serbülent Sultan olarak assolistliği İstanbul sahnelerinde çok uzun yıllar süremedi çünkü 12 Eylül sonrası Bülent Ersoy ile başlayan sahne yasağında elinde pembe nüfus cüzdanı olmasına rağmen o da etkilendi. Kadın olmasına rağmen kadın kılığında sahnelere çıkanlarla aynı kaderi paylaştı ve kendini yurt dışına attı. O yıllardan beri Almanya ve Londra’da yıllarca sahne aldı. Plak devri kapandıktan sonra iki kaset yaptı. Hala yaşamına Londra’da devam ediyor ve sadece özel gecelerde sahne alıyor.





1981 yılında verdiği röportajında ‘Sonradan kadın olanların, güzle olsalar da zarif olamazlar. Bir kadının bel inceliği, kalça hatları istenildiği kadar ameliyat olsun, bir transseksüelde oluşamaz.’ demişti. O günlerde twitter yoktu bu sözleri olay olsun ama iyi bir magazin basını vardı ve sadece manşet olmakla kalmıştı. 
Twitter’dan Serbülent Sultan’ı takip etmeyi unutmayın. www.twitter.com/serblent4

(Bu yazı GZone Dergisi Kasım 2014 sayısında yayınlanmıştır)

3 yorum:

  1. Serbülent sultan icin yazilanlar yalan kendimize Harika bir disidir guzelligiyle tum translar onu talk it etmisdir bulent dahil

    YanıtlaSil
  2. fotoşop fotoğraflar askrlik uydurma.

    YanıtlaSil
  3. Askerlik yaşı 20 değil mi ya? 19 yaşında ameliyat olan birisi nasıl askere gidiyor ki? Üstelik çift cinsiyetli ise zaten almazlar ki 🤔

    YanıtlaSil